søndag 6. mai 2012

Verdens beste oppskrift på boller.

Finnes det noe som smaker og lukter bedre enn nybakt gjærbakst? Jeg har jo alltid vært glad i å bake, men det tok lang tid før jeg fikk til å bake gode boller. De ble enten harde og tørre, eller så hevet de ikke godt nok. Deigen ble for kompakt eller alt for klissete. Men så kom jeg over en oppskrift på gjærdeig fra fantastiske Leila Lindholm som jeg har skrevet om tidligere. Deigen er kjempegod å jobbe med, og bollene blir så saftige og gode. 
Oppskriften er en grunnoppskrift på gjærdeig og kan bakes ut til alle typer boller, men idag har jeg bakt svenske kardemommeboller. 

Oppskrift på søt gjærdeig. 

1 ss kardemomme
1 stk egg
3 dl melk
50 g fersk gjær
1,5 dl sukker
0,5 tsk salt
150 g romsvarmt smør
1,2 l hvetemel. 

1. Varm melken og kardemommen til 37 grader. 
2. Smuldre gjæren og løs den opp i melken. Tilsett egg, sukker, salt og rumsvarmt smør i terninger. 
3. Bland til sist i hvetemel til deigen blir en smidig deig. Deigen skal være myk som en babyrumpe uten å være klissete. 


For å bake deigen ut til mine kardemummabullar kjevler man den ut og smører på en blanding av smør, sukker og kanel. Så bretter man deigen over hverandre som et ark. 


Så skjærer man strimler. Hver strimmel skjærer man slik som dette, så den ser ut som en bukse. Så tvinner man delene og knyter den som en knute med skjøten under. 


Perlesukkeret kjøper jeg i Sverige, mye finere enn perlesukkeret vi har her i Norge syns jeg. 


Vi fikk kaffegjester idag, farmor og farfar kom en tur på besøk. Jeg spurte Hannah om hun kunne dekke på bordet og satt frem kopper og tallerkner. Når jeg kom ut i stua igjen hadde hun gjort dette, er ikke det ganske bra gjort av en liten 2-åring??



 Da er det bare å bake i vei, dere kommer ikke til å angre på disse bollene iallefall. Sammen med farmors hjemmelagde bringebærsaft smakte de iallefall nydelige, og de er de beste kakene farfar får her hos meg :) 

Nå har vi akkurat spist litt mat og sofaen skal nytes resten av kvelden.

Klem fra Kristin 

5 kommentarer:

  1. Nå ble jeg skikkelig sjessen! De så veldig gode ut :) Alt du baker blir jo godt uansett!

    Katrine

    SvarSlett
  2. Yum! De så fantastisk gode ut! Den oppskrifta må jeg prøve om ikke så altfor lenge :)

    SvarSlett
  3. Nam nam, hørtes ut som en god oppskrift! Lekre "bullar". :)

    Klem C

    SvarSlett
  4. Å kjære min tid,de så veldig fristende ut!
    Nam nam,saften så også helt nydelig ut :)

    SvarSlett
  5. hvor mange grader skal de stekes på? ser ikke at det står noe sted :-)

    SvarSlett